Voor wie is EMDR therapie?
EMDR kan jou helpen wanneer je de nasleep effecten ervaart van een ingrijpende gebeurtenis of traumatische ervaring. Als gevolg van een nare ervaring, recent of in het verre verleden, kun je steeds weer terugkerende nare beelden of gedachten hebben. Of je hebt sinds die gebeurtenis last van angst en paniekaanvallen, of je ervaart gevoelens van spanning, prikkelbaarheid, emotionele uitbarstingen, onveiligheid, schaamte, schuld of machteloosheid.
EMDR kan worden ingezet voor klachten na:
- Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
met o.a. flashbacks, nachtmerries en concentratieproblemen. - Misbruik; emotioneel of lichamelijk.
- Bestraffing of mishandeling in de jeugd.
- Intimidatie of geweld.
- Schokkende medische ervaringen.
- Inbraak- of overvalervaringen.
- Vechtscheiding ouders op jonge leeftijd.
The past affects the present, even without our being aware of it
Francine Shapiro,
grondlegger EMDR.
Wat zijn de positieve effecten van EMDR?
- Herinneringen verliezen hun kracht en emotionele lading.
- Het aanvankelijk nare beeld wordt onscherp of verdwijnt.
- Je ervaart opluchting, rust en ruimte.
- Angst, spanning of gevoel van dreiging neemt af.
- Prikkelbaarheid, alertheid en nachtmerries verdwijnen.
- Je functioneert weer als vanouds en hervindt je zelfvertrouwen.
Wat is EMDR therapie en wat doet het?
EMDR staat voor ‘Eye Movement Desensensitization and Reprocessing’. Het is een effectieve psychotherapeutische behandelmethode voor de gevolgen van een traumatische ervaring.
Een schokkende gebeurtenis kan onvolledig verwerkt zijn. Daarmee heeft de gebeurtenis, bewust of onbewust, een blijvende invloed op je welbevinden. En zo kun je gehinderd worden in je dagelijks functioneren.
EMDR zorgt ervoor dat je hersenen de nare of traumatische gebeurtenis alsnog volledig verwerken. Zodat daardoor alle neveneffecten oplossen en verdwijnen. Er komen dan geen angsten of nare beelden en gedachten meer op bij de herinnering van de gebeurtenis.
Life coaching én EMDR
Voor sommige mensen kan een behandeling met EMDR de primaire reden zijn om hulp in te roepen. Er is dan sprake van een duidelijke traumatische gebeurtenis en de wens om die alsnog te verwerken.
Daarnaast kan EMDR worden ingezet als een extra hulpmiddel in het life coaching traject of als onderdeel van een integrale behandeling voor hardnekkige klachten. Bijvoorbeeld omdat gaandeweg duidelijk wordt dat bepaalde angsten of patronen het gevolg zijn van schokkende gebeurtenissen in het verre verleden.
Hoe gaat het in zijn werk?
In een eerste sessie zullen we de ingrijpende gebeurtenis(sen), klachten en gevolgen op het dagelijks leven in kaart brengen. Ook komt er dan antwoord op de vraag of EMDR de juiste behandeling is voor de klachten. Daarnaast kijken we of er voldoende draagkracht is om de behandeling te ondergaan. Soms kan blijken dat er eerst extra ondersteuning nodig is, voordat we met de behandeling kunnen starten. Ook wordt duidelijk uitgelegd hoe het allemaal in zijn werk gaat.
In de daaropvolgende sessie gaat het verwerkingsproces van start. Dan wordt de ingrijpende gebeurtenis, met daarin het meest nare moment, weer naar voren gehaald. Tegelijkertijd zal het informatie- en verwerkingssysteem in de hersenen worden gestimuleerd door oogbewegingen of geluid via een koptelefoon.
De EMDR procedure brengt doorgaans een afwisseling van gedachten, beelden en gevoelens op gang. Deze kunnen gepaard gaan met lichamelijke reacties en gevoelens. De behandeling zal ervoor zorgen dat de herinnering haar kracht en emotionele lading stapsgewijs verliest. Dit alles gebeurt in een rustige en veilige omgeving.
De hele behandeling neemt doorgaans dertig tot negentig minuten in beslag. Het is echter onmogelijk om vooraf te zeggen hoelang een sessie duurt.
Hoe belastend is EMDR?
Het voordeel van EMDR is dat uitgebreide praatsessies niet nodig zijn. Nadat de betreffende ervaring naar voren is gehaald, zullen de hersenen verder vanzelf hun werk doen. De behandeling is een gecontroleerd stapsgewijs proces van ontlading. Daardoor zal het niet als bedreigend of overweldigend worden ervaren.
Na afloop van een sessie kunnen de effecten nog even doorwerken. Daarbij kan men in sommige gevallen het gevoel krijgen even de regie kwijt te zijn. Ook kunnen er nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. In de regel houdt dit niet langer dan drie dagen aan. En het is altijd mogelijk om hierover contact te hebben, zodat eventueel nog een aanvullende ontspanningsoefening kan worden gedaan.
Werkt EMDR?
Er bestaan inmiddels tientallen degelijke wetenschappelijke onderzoeken die de effectiviteit en veiligheid van deze behandeling aantonen. Daarmee is EMDR op dit moment de meest geëvalueerde behandeling op het gebied van traumaverwerking
Hoeveel sessies zijn er nodig?
Het aantal sessies van een EMDR traject is afhankelijk van de complexiteit van het trauma en het aantal heftige gebeurtenissen. Voor de meeste mensen met een enkelvoudig trauma zijn drie sessies voldoende. Hierbij zal in de eerste van de drie sessies uitgebreid de tijd worden genomen om de gebeurtenis(sen) en klachten zo volledig mogelijk in kaart te brengen. In de tweede sessie vindt de daadwerkelijke behandeling plaats. Een derde sessie is nodig om de resterende lading van het trauma te neutraliseren.
Belangrijk om te weten is dat wanneer het hele proces eenmaal in gang is, dat de sessies elkaar steeds na twee weken opvolgen.
Tarieven voor EMDR therapie
Wanneer je je aanmeldt voor EMDR om een specifieke traumatische gebeurtenis te verwerken is het tarief € 150 per sessie.
Een behandeling met EMDR kan ook onderdeel zijn van het life coaching traject of van een integraal behandeltraject met counseling en lichaamsgerichte therapie, dan gelden de tarieven voor die sessies.
Certificering en Kwaliteitseisen voor EMDR
Na een gedegen basisopleiding (BivT) en aanvullende supervisietrajecten, ben ik volledig gecertificeerd om EMDR behandelingen te geven. Daarnaast kan ik putten uit mijn kennis en ervaringen in de klinische praktijk als medisch specialist in de oncologie.
Ik sta ingeschreven bij de Samenwerkende EMDR Therapeuten Nederland als EMDR therapeut.